Hvordan gør vi det? Hvordan udvikler og udarbejder vi mere bæredygtige løsninger og cirkulær økonomi. Herunder nævnes og henvises til værkstøjer, der kan støtte sådan udviklingsprocesser. Jeg har metode udvikling som et fast fokus i gennem de meste af det jeg laver, for vi ved godt ‘hvorfor’ (the Why) vi skal finde de nye mere bæredygtige løsninger. Det vigtige er nu af finde de måder, de metoder der kan støtte udarbejdelse af de nye forslag og løsninger. Herunder er nogle tools / redskaber jeg selv har udviklet, har udviklet sammen med samarbejdspartnere, eller i samarbejdsprojekter der pågår, hvor jeg i fællesskab med andre arbejder med at udvikle nye måder at frembringe løsninger. Et enkelt tool er startet af Anthony Upward i Canada. Noget er på dansk og andet engelsk. hvilket reflektere ophavssted og anvendelse.
On this page you find methods to work with solutions within the fields of circular economy and sustainability. Some references are in English, and some in Danish.
VÆRDIKÆDE SPIL / brikker (Value change bricks). For mapping companies value chains, and seek for closing loops.
Værdikæde brikkerne startede jeg på at udforme, da jeg var projektleder for projekt Fokuserede Værdikædesamarbejde hos innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster. Her hjalp vi virksomheder med at indkredse cirkulære forretningsmuligheder og det krævede et godt overblik over værdikæden. For at hjælpe virksomhederne til at få det overblik og tydeligere se helheden og finde evt blinde spots i leverandørled og -kæde blev brikkerne udformet. En anden særlig interessant styrke ved brikkerne er muligheden for at lege med (værdi)kæden og undersøge om der kan skabes lukkede kredsløb, som jo netop er det vi ønsker for at skabe cirkulær økonomi.
Value chain bricks
I started designing the value chain pieces when I was project manager for the project: Focused Value Chain Collaboration project – at the innovation network Lifestyle & Design Cluster. Here we helped companies identify circular business opportunities and this required a good overview of the value chain. To help the companies to get that overview and see more clearly – and to find any blind spots in the supplier link and chain, the pieces were designed. Another particularly interesting strength of the cards is the possibility to play with the (value) chain and investigate whether closed loops can be created, because that is exactly what we want to create a circular economy.
Green Method Cards / GRØNNE METODEKORT – ASK & ACT
De grønne metode kort er tiltænkt udviklingsfasen af nye produkter. Grundideen er, at du skal stille spørgsmål (ASK), så du selv og evt den virksomhed du samarbejder med finder svar, så der efterfølgende kan handles (ACT) på denne viden. Kortene er en ‘hjælpe’ til dig til at stille de gode, grønne, relevante og hensigtmæssige spørgsmål undervejs i udviklingsprocessen, så du ledes til at finde mere grønne og bæredygtige løsninger. Vi ved fra forskning af 80-90% af et produkts miljøimpact besluttes i udviklingsfasen, (Graedel, T. E., Reaves Comrie, P. and Sekutowski, J.C. (1995), Green product design, AT&T Technical Journal., November/December, pp18-25). Derfor giver det jo rigtig godt mening at have fokus på dette allerede fra starten af udviklingen af et nye produkt.
Kortene har designer Tobias Tøstesen og jeg udviklet sammen og de er baseret på den viden, vi hver især har erhvervet os igennem arbejde med bæredygtig udvikling og grøn omstilling af virksomheder og i forskellige undervisningssammenhænge. Der findes idag 3 sæt af kortene i betaversion, og vi har en ny revideret version af kortene, og vi søger nu finansiering til at udgivelse den nye version af kortene i digital version som kan tilgået online og på sigt også en opdateret hard-version.
DesignWISE
DesignWISE er både et mindset og en metode, der bygger på Ida Engholm’s bog: Design for the New World. Metodens 8 faser bygger på et koncentrat af oprindelige medicinhjul og i en cirkulære fase proces, en bevægelse, guider de otte faser vej til frembringelse og det at skabe nye forslag og ideer. Det kan fx. være forslag til løsning af konkrete opgaver, udfoldelse af personlige håb og drømme for fremtiden. DesignWISE Cirklen kan både anvendes af grupper med aftalt fælles formål og til individuelle processer. Jeg er tilknyttet projekt på Det Konglige Akademi og er optaget af de konkrete tankeredskaber og metoder der lægger op til at arbejde med design og udvikling i bred forstand. I efteråret 2023 fordybede jeg mig særligt i en af projektets hypoteser: Form følger bevidsthed, som stammer fra Otto Scharmer, Teori U. Samtidigt og efterfølgende har jeg særligt fokus på at udvikle metoden, så den er bliver et anvendeligt værktøj og metodetilgang i samskabelse af mere bæredygtige løsninger.
Kunsten af trives
Kunsten at trives benytter sig af natur- og kunstmetoder. Fx. udendørs arbejdsophold der kan åbne vores sanser, så vi får hele kroppen med og mærker øjeblikket. Kunstterapi der understøtter indre glæde og trivsel. Bog og kort rummer anvendelige øvelser og spørgsmål til processen.
THE FLOURISHING BUSINESS MODEL
The Flourishing Business Canvas is an element in a longterm flourishing plan for earth called The Flourishing Enterprise Innovation. Please check out their toolkit and canvas.