OBJECTS

EKSPERIMENTS

All text in this page in Danish.

Objekterne herunder er resultatet af eksperimenter og kunstnerisk virksomhed. Projekter med tid og ro til fordybelse i fx. formundersøgelser, et nyt materiale eller måske bare en fiks ide, som måtte afprøves. Forløb med bevidst fravær af de rationelle og praktiske sider af design som ellers altid er en fast og ufravigelig del af et kommercielt designprodukts udformning. Resultaterne er pre-prototyper, one-offs og ‘limited editions’.

FLYING, – Den Svævende Stol var mit bidrag til designgruppen ‘Kropsholder’s udstilling ‘Redlohspork’.

Til projekt Redlohspork – Kropsholder stavet bagfra, arbejdede alle i designgruppen ud fra en vision om at skabe vores ‘Island of slowness’ – et sted hvor markedskræfterne var sat ud af spil og fantasi og poesi herskede. Personligt havde jeg i længere tid været optaget af tyngdeloven og af hvordan alt er på virket af denne kraft, som vi alle underkastes og må accepterer, selvom vi ikke fuld ud kan forklare hvorfor den virker. Jeg drømte om, at ophæve den … legede: tænk nu hvis, og så opstod ideen om en svævende stol.

Ideudviklingen resulterede i en pre-prototype af en stol, der svæver oppe under loftet, når den ikke er i brug, og er forankret til et rundt gulvtæppe med en snor, så den ikke flyver væk, når den ikke er i brug. Stolen har været vist i utallige designmagasiner og bøger, samt udstillet både internationalt og herhjemme.

Jeg formgav og skitserede med sæbebobler på en tallerken, sproget var utroligt indtagende og lyste langt væk af hvilestol. Så arbejdet resulterede i en livlig hvilestol, en megastor ballon formgivet med stropper – en slags seletøj, og stolen var fyldt med den lette, inaktive gas helium og svævende oppe over det runde gulvtæppe, som forhindrede den fra svæve væk, når ingen sad i den.

Under forsøg på at realiserer projektet til kommercielt fremstilling drog jeg til Zeppeliner luftskibs-fabrikken i Sydtyskland, hvor jeg mødte luftskibskaptajner, studerede membranmaterialer og luftskibe. Senere besøgte jeg Dr. Krüpling, professor i lette materialer på Stuttgart Universit og havde et samarbejde med universitet hvor vi forsøgte at udføre modeller i eksisterende lette, heliumtætte membran materialer, men resultaterne var ikke stærke nok til kommercielt formål og projektet blev realiseret som udstillingsmodeller udført i latexgummi.

Pau-se

Projektet udsprang af min optagethed af begrevet ‘Mellemrum’. Hvornår er der et mellemrum? Et sted i mellem berøring og  afstand opstår mellemrummet, og selvom vi ikke har en præcis definition på begrebet, kan vi oftest godt blive enige om, hvornår et mellemrum er eller ikke er tilstede.

Pau-se bænken er til semi offentlige rum, som receptioner, museer, venteværelser mm. Bænken kan slange sig, som det nu passer dig, rummet og som længden af bænken tillader.  Minimum 5 stk.

Bænkens udformning behandler samtidigt vores håndtering af ‘private space’, altså den fysiske afstand vi kulturelt har lært, at holde til vores medmennesker, og som varierer fra forskellige steder på kloden.

Sætter du dig nogensinde ned ved siden af en person i toget eller andre steder i det offentlige rum, HVIS der er et ledigt sæde uden nabo? Nej vel…

Hmm – I Sydeuropa der imod vælger ‘man’ en plads der, hvor der allerede sidder nogen i forvejen, hvordan kan det være?

MÅNESENGEN – afgangsprojekt fra Danmarks Designskolen ’94, –  fleksibel barneseng (0,5 – 7 år) skalamodel.

Sidestykkerne som er formgivet som ‘halvmåner’, der kan roterer og hermed åbne eller lukke siden af sengen. Så forældre ikke behøver løfte barnet ind og ud af sengen, men barnet selv kan kravle ind og ud af sengen og samtidigt sove trygt om natten, uden at falde ud af sengen. Soveplanet med madras kan forlænges idet det kan trækkes ud og kommer dermed også kommer højere op i sengen, når barnet bliver ældre, vokser og bliver længere. Indersiden af sengen er dekoreret med dyremotiver, som kan danne udgangspunkt for historiefortælling og fantasirejser omkring sovetid.

DEN UMULIGE STOL

Den Umulige Stol er et visuelt trick, en figur der narre og driller din hjerne, fordi den er et sansebedrag. Især M.C. Eschers er kendt for sine tegnede umulige figurer, hvor f.eks. trapper går rundt og op, og rundt og op, men alligevel ‘når’ sit begyndelses punkt igen.

Da jeg gik i gang med Den Umulige Stol besluttede jeg mig for, at forsøge at lave den umulige figur, som en rumlig figur, altså ikke en tegning. Og det er lykkes – i perspektivet i figuren omkring ryggen på stolen, opstår den umulige figur, når man betragter figuren i gennem hullet i det sorte øje på toppen af pinden.

TURN ME ON

PRECIOUS OBJECTS

–  Mit bidrag til Kropsholder projektet ‘øjeblik/moment’, 2002, udstillet bl.a. på Designers Bloks i London.

PRESIOUS OBJECTS er en serie lysskulpturer, der stiller spørgsmålet: hvornår er et objekt design, hvornår er det kunst? – kan det være både og?  Er design vs. kunst et spørgsmål enten eller, – eller – kan det være; både og?

One offs – udsolgt.

What’s a lamp? 2002 (Objekt i plexiglas, porcelænsfatning, kultråds elpære, lukket med straps.)

Gør det, at man kan tænde lyset, – objektet herover til en lampe? Eller er det kunst – med sin indramning af lyset ? Og kan man iøvrigt tænde og slukke for kunst?

‘FAITH’ 2002 (Materialer: birkefiner, klart glasrør og neon naturel.)

Neon lyser naturligt med en lys blå farve som er flygtig og smuk som himlen på en god sommer dag. Jeg er vild med farven, som kun ses når der er tændt på kontakten, ellers ser man et klart glasrør.

TURN ME ON – to værker fra en serie på 5 ‘lysbilleder’ – bestårende af en eller flere lyskilder og et udvalg af readymade genstande og materialer sat sammen til en lille installation i ramme. Serien blev lavet til Lautitz.com PASSIONSDAGE og solgt på kaution på nettet kombineret med udstilling i Øksnehallen. 2006.

Keep on playing, 2006

Waiting for my turn, 2006

LYSETS PORT, 1999

LYSETS PORT. Varmen fra lysene får propellen til at drejer rundt. Det er egentlig bare fysik, men også lidt magisk og dragende, når krystallen drejer som sig selv og kaster lysglimt omkring sig. Udført som limited edition på 12 stk. Udsolgt. (foto Kim Ahm)

KOMMERCIELLE PRODUKTER

Med en uddannelsesbaggrund som industriel designer etablerede jeg straks efter afgang fra designskolen i 1994 eget designstudio. Her brugte jeg de første ca. 10 år af mit professionelle virke på at arbejde med produkt- og konceptdesign og med kunstnerisk virksomhed. Herunder ses et udvalg af kommercielle produkter jeg har designet til massemarked, samt et lille udpluk af FairTrade Designes limited editions.

Gummivasen er designet i 2004 til MENU.as. Jeg var inspireret af den dygtige, danske designer Ole Jensens geniale opvaskebalje, som åbnede producenternes og forbrugerenes øjne for at gummimaterialet kan anvendes til ‘home’ produkter.

Min ide med vasen er, at den klassiske form leder én til at tro, at vasen er lavet af et hårdt/fast materiale. Den forventning resulterer i en overraskende taktik oplevelse, hvis man så får vasen i hænderne og der oplever, at den faktisk er blød. Desuden giver gummimaterialet mulighed for, at man kan ændre vasens form, idet man kan  krænge halsen ned i vasen, hvilket giver en næsten kuglerund form, som f.eks. passer godt til en rokokobuket. Vasen fås i to størrelser.

Siden første kollektion kom på gaden er vasen kommet i et væld af farver, både sarte og knallede pangfarver. De bedst sælgende er dog stadig den sorte og den røde. Og vasen sælges i dag over hele verden i et utal af butikker og på museer, fra MoMA i NYC til SimpelLife i Shanghai.

Vasen bliver produceret på en fabrik i Sydkina. Den bliver støbt ved at varmt, flydende gummi sprøjtes ind i en todelt metalform, på få sekunder flyder gummiet ud i formen, hvorefter den åbnes og med et ‘pust’ frigøres vasen af formen og tages ud. Eneste efterbearbejdning er afskæring af en lille ‘indløbs gummitab’ fra støbeformen i bunden af vasen. Hele processen er en super simpel, og efter en kort afkøling er vasen klar til at komme i æske og sendt ud i verden.

TUMLINGERNE

Mit første MENU produkt fra 2003. Jeg havde læst en artikel, der beskrev en analyse af indholdet af flagesalt i åbne kar, som dengang var havnet på rigtigt mange cool cafeborde med sit eksklusive løft af saltet. Det var ulækker læsning! Fordi det viste sig, at der i saltet var en blanding af urinrester og et utal af bakterier, som man må antage var havnet der, fordi folk ikke vasker hænder efter toiletbesøg, og ikke tænker særligt meget over, hvad de har brugt deres hænder til – inden de langer ud efter lidt salt til maden. Dengang fandtes der ingen saltdispenser, hvor flagesalt og groft pepper kunne komme ud af hullerne. Det besluttede jeg derfor straks at designe.

Det lille kuvertsæt kom først

MEGA tumlingen kom til senere, og den fåes med forskellige hulformer, som kan bruges til salt, pepper, sukker, kakaodrys eller en version med låg, som f.eks. er god til parmasan ost.

OPBEVARING og HÅNDVÆGTE fra WELLNESS SERIE

Hvorfor ikke kombinerer noget praktisk med noget smukt? Så når du sidder og arbejder foran computeren og har brug for en pause. Så gør noget fysisk, fordi det flytter fokus og giver et øjebliks afstand til arbejdet. Grib Dumbells, 1 kg pr del, de venter bare på et løft.

Livet består af – Handling – Refleksion – Pause

FAIRTRADE DESIGNERS

Herunder 3 FairTrade Designers produkter udviklet i samarbejde med mine to kollegaer; Pil Bredahl og Liselotte Risell. Puderne kommer fra projektet Threads og Yunnan og produceres i den sydkinesiske province Yunnan. Træskålen er fra Ghanas første bæredygtige træproducent og stenskålen er fra Zimbabwe.

3 forskelligeWORM til julPot.L

Se små film fra opstarts og workshopbesøg hos de tre forskellige projekter:

Kina: http://www.youtube.com/watch?v=79LVEUdK7Ig

Ghana: http://www.youtube.com/watch?v=bnMDa3hyiDE

Zimbabwe: http://www.youtube.com/watch?v=SCu5_akD1Dg

Her følger første side af et digt af PETER LAUGESEN fra TRASHPILOT, (side 139.)

Køb bogen – læs resten …

Måske

kommer der ingen

og tænder dit lys

næste gang det går ud

Så må du gå

i natten

til det blir dag

hvis det blir dag

For det kunne jo være

at stjernerne

lige nu

som ved fælles beslutning

vælger at slukkes

at slukke hinanden

eller bare vende ryggen til

De kan være trætte

det sker selv for stjerner

og når de tager

den store omvending

står du i mørke

for evig

i den ny tid

Du har hørt profeterne uden at lytte:

Come on baby light my fire

when the streetlights all turn blue

Der er din stammes hymner

og de rejste

til svirpende kanter af nat

Køb bogen –  læs resten

8 Responses to OBJECTS

 1. Det er virkelig godt set med især gummivasen og Tumlingerne.

 2. Don Poulsen

  like your stuff….

 3. Sophia

  Hej
  Jeg ved ikke, om du stadig bruger denne website. Jeg har fået dine salt og peber tumlinger i gave, men kan ikke finde ud af at åbne dem i bunden. Jeg kan simpelthen ikke gennemskue. Kan du – eller tilfældige forbipasserende – hjælpe mig?

 4. Giovanna

  Kan man findes gummivasen til salg idag in Danmark eller USA?
  Jeg gav en til min søster for år siden og har altid fortrudt, at jeg ikke fik mig en!

  Mange tak

  • henrietterudi

   Den produceres og forhandles desværre ikke længere. Har dog set den på Den Blå Avis 😛
   Alt godt //Henriette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.